כאבי בטן ומזון מתועש
סובלים מכאבי בטן לא מוסברים? בדקו את הסוכרים המוספים במזון המתועש שאתם אוכלים.
ידוע כי בקרב מבוגרים יש שכיחות גבוהה של אי סבילות ללקטוז – סוכר החלב, וצריכה מעבר לכמות יומית מסויימת עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול. עובדה זו הביאה לייצור מוצרי חלב נטולי לקטוז, כמו גם טיפות אנזים לקטאז (אנזים המפרק את הלקטוז) הניתנות לרכישה ומיועדות לצריכה עם מזון.
עובדה פחות ידועה היא, כי קיימת גם שכיחות גבוהה של אי סבילות לפרוקטוז (עד 73% לפי מחקרים מסויימים) בקרב אנשים בעלי סימפטומים גסטרואינטסטינליים לא מוסברים כגון שילשולים, גזים וכאבי בטן.
לטענת החוקרים, הפרוקטוז הטיבעי - סוכר הפירות, אינו מקור הבעיה , הכמויות הנצרכות ממנו (למעט מקרים נדירים) אינן גבוהות. בנוסף , פירות ידועים כתורמים לבריאות – שכן בפירות יש שלל רכיבים תזונתיים חיוביים: סיבים, מים, ויטמינים, מינרלים ופיטונוטריאנטים.
בניגוד לפרוקטוז הטיבעי, בשוק המזון המתועש ישנו שימוש נרחב בפרוקטוז תעשיתי שמקורו בתירס, בהיותו זול מאוד ומתוק מסוכר. ניתן לפגוש אותו במגוון מוצרים גדול: משקאות קלים, ממתקים ואפילו תרופות. הוא מופיע ברכיבים כסירופ תירס (corn syrup) . למרות שיש הנוהגים להציגו כמועדף לחולי סוכרת ובעל אינדקס גליקמי נמוך, הוא אינו מומלץ עבור סכרתיים ואף מקושר לשיבוש ברמות הליפידים בדם.
אך זו אינה הבעיה היחידה – ספיגתו של הפרוקטוז במעי מוגבלת (במיוחד בהיעדר גלוקוז). השאריות שלו במעי נוטות לספוח נוזלים, לגרום ללחץ בחלל המעי אשר גורם לתחושת כאב. במעי הגס השאריות עוברות תסיסה על-ידי חיידקים אנארוביים מה שגורם גם להיווצרות גזים, נפיחות ואפילו שלשולים.
גם צריכה גבוהה של ממתיקים כוהליים (כגון סורביטול, מלטיטול ודומיהם) יכולים לגרום לכאבי בטן במנגנון דומה.
לסיכום: במידה והינכם סובלים מדי פעם מכאבי בטן ושלשולים בלתי מוסברים, כדאי לנסות להפחית את כמות הפרוקטוז התעשייתי המוסף למזון והסוכרים הכוהליים בתפריטכם. בכל מקרה תצאו מכך רק נשכרים.
לקישור לאתר המפרט תכולת פרוקטוז במזונות ותכשירים (בחו"ל בשלב זה לצערינו).
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.